Welkom bij DiBu Fryslân - het samenwerkingsverband voor Digitaal Burgerschap in Fryslân!

Hoe het begon.

Ons verhaal begon in 2019 met de oprichting van het Platform Mediawijsheid Friesland (PMF). Een initiatief ontstaan uit een samenwerking tussen NHL Stenden Hogeschool, ROC Friese Poort, Friesland College, Fers en andere betrokken partijen. Met focus op mediawijsheid organiseerde PMF evenementen, kennisuitwisseling en projecten om Fryslân mediawijzer te maken.

Naar een bredere aanpak.

Als reactie op de groeiende digitale uitdagingen, merkten we dat een bredere aanpak noodzakelijk was. De focus op mediawijsheid bleek te beperkt. Onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau in 2022 bevestigde dat een kwart van de Friese volwassenen kwetsbaar is voor online criminaliteit en onderzoek naar jongeren door NHL Stenden toont aan dat er nog veel te onderzoeken en te leren valt.

Naar DiBu Fryslân.

Deze inzichten en toekomstige onderzoeksresultaten vormen de bouwstenen van ons nieuwe hoofdstuk. Daarom is PMF naar DiBu Fryslân geëvolueerd - het samenwerkingsverband voor Digitaal Burgerschap Fryslân. Onze missie is om mensen voor te bereiden op de diverse uitdagingen van de digitaliserende samenleving.

Samenwerkingsverband.

DiBu Fryslân fungeert als een hub voor onderzoek, kennisdeling en samenwerking. Samen met ons uitgebreide netwerk van partners willen we de weg banen voor een Fryslân waarin iedereen digitaal sterk staat en vol vertrouwen deelneemt aan de digitale toekomst.

Partners.

Dat doen we met wetenschap, onderwijs, overheid, maatschappelijke instellingen en Friese individuen. Kijk hieronder welke partijen op dit moment het fundament vormen van het samenwerkingsverband.

Voor wie doen we dat.

De doelgroepen voor wie we dit doen komen tot stand op basis van onderzoek. Onderzoek wijst uit waar de kwetsbare groepen zitten waar we ons op willen focussen. En de focus daarin zit altijd op het verbinden van partijen en bevorderen van deskundigheid bij de professionals die al in stelling staan. De actie vindt dus altijd plaats bij de aangesloten partijen, hun professionals en hun doelgroepen.

Alleen in Friesland?

Ja en nee. We geloven in lokaal naar nationaal en andersom met als tussenstation het regionale. Dus we starten in Friesland, omdat we geloven in deze regionale aanpak. De regionale aanpak vertaald zich naar het bezig zijn met de vraagstukken die spelen in de regio. We zijn er van overtuigd dat deze aanpak ook kan werken in andere delen van Nederland en specifiek Noord Nederland. We hebben via NHL Stenden al verbinding met Groningen en Drenthe. We blijven echter altijd werken vanuit de vraag die lokaal gesteld wordt. Die vraag verbinden we met lokale en regionale partijen en voeden we met kennis en expertise die er landelijk is. Zo denken we een ecosysteem waarmee we de digitalisering aankunnen, gedreven op waarden.

Deelnemende organisaties